Plantenverhalen over de liefde

Plantenverhalen nemen je mee op reis in de wereld van planten en kruiden in verschillende culturen. Welke rol spelen planten in de levens van uiteenlopende volken? Wat is hun geschiedenis en hoe worden ze symbolisch gebruikt in mythische verhalen? Laat je meevoeren door verhalenverteller Annet Breure en kom weer thuis. Want we komen altijd weer terug bij wat groeit en bloeit om ons heen, in de stad.

 

In deze post-Valentijn editie staat de liefde centraal. Luister en leer over de geschiedenis en symboliek van planten gerelateerd aan de liefde. Dompel je onder in verhalen uit verschillende tijden en culturen. Ontdek fabels en feiten over de werking en het gebruik van diverse kruiden op het gebied van de liefde.    

donderdag 20 februari van 19.30 tot 21 uur
locatie: De Spoortuin (bij het haardvuur)
prijs: €20-, inclusief proeverij en liefdescakejes

 

Botanisch tekenen

Bij botanisch tekenen zet je bloemen en planten zo natuurgetrouw mogelijk op papier. Het is precisiewerk. Aandachtig kijken is daarbij essentieel. En dat is precies wat het zo leuk maakt. Want wanneer neem je nou de tijd om een uur lang je plant te bestuderen? Je zult merken dat hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt.
 

In deze workshop maak je kennis met de basisbeginselen en werk je aan kleine opdrachten. Je tekent met potlood en geeft je werk kleur met aquarel. Tekenervaring is fijn maar niet nodig. En ook als je veel ervaring hebt, dan kun je je kennis bijspijkeren.
 

Docente Marianne Bakelaar is zowel tuinvrouw als kunstenaar en heeft een jarenlange ervaring als docent. 

zaterdag 7 maart  10 tot 12 uur
locatie: Niche, Nieuwe Binnenweg 235a

Kosten €40-, inclusief materiaal, thee en lekkers.

Winterwildpluk Essenburgpark

We noemen het net nog even een winterwandeling maar ondertussen gaan we natuurlijk op zoek naar de eerste tekens van de lente. Kiempjes die de grond uit piepen, knopjes aan de bomen, wellicht een eerste bloemetje? Wilde kruidenexpert Jacqueline Stammeijer heeft  jarenlange ervaring in het wildplukken en kan je hier alles over vertellen. Dat is belangrijk want je moet weten wat je plukt (en wat niet), hoe je het plukt en op welke manier je het vervolgens kunt bereiden.

We wandelen in het Essenburgpark, een verborgen groene parel langs het spoor in Rotterdam West en onderdeel van de Groene Connectie. Je leert de basis van het wildplukken en kunt al je vragen stellen. Ter plekke plukken we de ingredienten voor een frisse lente-infusie om samen op te drinken.

zondag 15 maart van 10.30 tot 12 uur
locatie: Essenburgpark
prijs: €17,50 inclusief thee en wat lekkers

 

Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Voel je het al kriebelen? Het is al weer bijna tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Maar dit jaar pakken we het groen aan. 

Maak schoonmaakmiddelen zoals je (overgroot)oma dat deed. Met natuurlijke ingredienten zoals baking soda en azijn maak je je huis schoon zonder het milieu te belasten. Nog een lekker geurtje erbij en schoonmaken wordt bijna een feest. Je gaat naar huis met drie producten om je voorraad een nieuw, schoon leven in te blazen en kennis en recepten om thuis mee verder te gaan.

vrijdag 27 maart van 14.30 uur tot 16 uur.
locatie: Spoortuin, Essenburgsingel 48 Rotterdam
kosten: €35-, inclusief alle producten, recepten en thee met lekkers.